ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί ο ήλιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για το νερό μας!

Πώς ήρθε το νερό στη γη από τον ήλιο

Για πολύ καιρό, οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι το νερό έφτασε στον πλανήτη μας μέσω αστεροειδών. Τα κομμάτια πάγου θα είχαν απελευθερώσει παγιδευμένο οξυγόνο, νερό και άλλα στοιχεία μέσω κρούσεων.

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης έχει τώρα αναπτύξει μια διαφορετική θεωρία και κοιτάζει από το νερό των θαλασσών στον ήλιο.

Σύμφωνα με αυτό, το δροσερό νερό δημιουργήθηκε από ηλιακούς ανέμους.

 Οι αστεροειδείς λοιπόν χρησίμευαν μόνο ως όχημα. Οι αστρονόμοι στο Διαστημικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Curtin (SSTC) εξηγούν ότι φορτισμένα ιόντα υδρογόνου από τον ήλιο σχημάτισαν σωματίδια νερού σε κόκκους σκόνης από αστεροειδείς.

Η ποσότητα του νερού μπορεί να καθοριστεί μόνο από τον ήλιο

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του SSTC Phil Bland, είναι ακόμη πιθανό ότι ο ήλιος είχε καθοριστική επίδραση στον σχηματισμό του νερού στη γη. 

Σε σύγκριση με άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, η γη είναι εξαιρετικά πλούσια σε νερό.

Οι ωκεανοί, οι θάλασσες και οι λίμνες καλύπτουν πάνω από το 70 τοις εκατό της επιφάνειας της γης. Το να κατηγορούμε μόνο τους αστεροειδείς για αυτό δεν θα αδικούσε αυτή τη μάζα.

Ο Bland υποστηρίζει ότι το ισοτοπικά ελαφρύτερο νερό σχηματίστηκε στα σωματίδια σκόνης από τον ηλιακό άνεμο. Η ακριβής ανάλυση άτομο προς άτομο κατέστησε δυνατή την ανίχνευση τέτοιων σωματιδίων στον αστεροειδή Itokawa κοντά στη Γη. Το ιαπωνικό διαστημικό ανιχνευτή Hayabusa έφερε δείγματα πίσω στη γη το 2010.

«Υπάρχει μια υπάρχουσα θεωρία ότι το νερό μεταφέρθηκε στη Γη στην τελική φάση του σχηματισμού αστεροειδών τύπου C. Ωστόσο, προηγούμενες δοκιμές σε ισοτοπικά δείγματα τέτοιων αστεροειδών αποκάλυψαν ότι το νερό που περιείχαν δεν ταίριαζε με το δικό μας. Πρέπει λοιπόν να υπήρχε τουλάχιστον μια άλλη άγνωστη πηγή.»

Phil Bland μέσω SciTechDaily

Τα ίχνη οδηγούν στο διάστημα

Η τομογραφία ατομικού καθετήρα επέτρεψε στους αστρονόμους να αναλύσουν τα πρώτα 50 νανόμετρα του στρώματος σκόνης του Itokawa

. Αποδείχθηκε ότι το νερό που δεσμεύεται στους κόκκους σκόνης θα ανέρχεται συνολικά σε 20 λίτρα ανά τόνο βράχου.

Οι επιστήμονες συμφωνούν: το νερό δημιουργήθηκε από τον ήλιο, ή ακριβέστερα από τον ηλιακό άνεμο. Εάν αυτοί οι ενεργητικοί άνεμοι διεγείρουν τα ιόντα υδρογόνου για να σχηματίσουν νερό σε σκονισμένες επιφάνειες, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι αποφασιστικής σημασίας για την επερχόμενη επανδρωμένη διαστημική αποστολή.

Για παράδειγμα,

οι αστροναύτες σε μια αποστολή στον Άρη θα μπορούσαν να αντλήσουν αρκετό νερό από τη σκόνη στην επιφάνεια του Άρη. 

Στο βαθμό που οι ηλιακοί άνεμοι φαίνεται να έχουν ευνοήσει τη ζωή στον πλανήτη μας, αποτελούν επίσης πηγή μεγάλου κινδύνου .

 Δεν είναι τυχαίο που παρατηρούνται στενά οι εκρήξεις του ήλιου που προκαλούν τέτοιες κοσμικές καταιγίδες.

Πηγή
SciTechDaily
Back to top button