ΚΟΣΜΟΣNEWS

Xenobots: Οι επιστήμονες κατασκεύασαν τα πρώτα ζωντανά ρομπότ που μπορούν να αναπαραχθούν

Τα Xenobots που έχουν σχεδιαστεί με AI αποκαλύπτουν εντελώς νέα μορφή βιολογικής αυτοαντιγραφής – πολλά υποσχόμενη για την αναγεννητική ιατρική.

Για να επιμείνει, η ζωή πρέπει να αναπαραχθεί. Κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών, οι οργανισμοί έχουν εξελίξει πολλούς τρόπους αντιγραφής, από εκκολαπτόμενα φυτά έως σεξουαλικά ζώα έως εισβολείς ιών.

Oι επιστήμονες ανακάλυψαν μια εντελώς νέα μορφή βιολογικής αναπαραγωγής – και εφάρμοσαν την ανακάλυψή τους για να δημιουργήσουν τα πρώτα, αυτοαναπαραγόμενα ζωντανά ρομπότ.

Η ίδια ομάδα που κατασκεύασε τα πρώτα ζωντανά ρομπότ ( “Xenobots”, που συναρμολογήθηκαν από κύτταρα βατράχου – αναφέρθηκε το 2020 ) ανακάλυψε ότι αυτοί οι οργανισμοί σχεδιασμένοι από υπολογιστή και συναρμολογημένοι στο χέρι μπορούν να κολυμπήσουν στο μικροσκοπικό τους πιάτο, να βρουν μεμονωμένα κύτταρα, να συγκεντρώσουν εκατοντάδες τα μαζί και συναρμολογούν τα «μωρά» Xenobots μέσα στο «στόμα» τους σε σχήμα Pac-Man — τα οποία, λίγες μέρες αργότερα, γίνονται νέα Xenobots που μοιάζουν και κινούνται όπως και τα ίδια.

Και τότε αυτά τα νέα Xenobots μπορούν να βγουν έξω, να βρουν κελιά και να δημιουργήσουν αντίγραφα του εαυτού τους. Ξανά και ξανά.

«Με τον σωστό σχεδιασμό — θα αυτοαναπαραχθούν αυθόρμητα», λέει ο Joshua Bongard, επιστήμονας υπολογιστών και ειδικός στη ρομποτική στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της νέας έρευνας.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 29 Νοεμβρίου 2021 στο Proceedings of the National Academy of Sciences .

Xenobots: Building the First-Ever Self-Replicating Living Robots
Πηγή
scitechdaily

Σχετικά Άρθρα

Back to top button