Προυνέλλα: Θεραπευτικές ιδιότητες

Ιστορικά στοιχεία
Ο μύθος λέει πως η προυνέλα είχε ανακηρυχθεί ως άγιο βότανο πιστεύοντας πως ήτανε σταλμένο από το Θεό προκειμένου να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. Σε μία αμερικανική φυλή ιθαγενών η ρίζα του χρησιμοποιούταν ως ρόφημα που καταναλωνόταν στις τελετές πριν το κυνήγι προκειμένου να αποκτήσουν ανακτήσουν τις δυνάμεις τους για τις απαιτήσεις του κυνηγιού.
Ο Ουίλιαμ Κόλ το 1657 έγραφε για το βότανο στον Κήπο της Εδέμ ότι “Το αποκαλούμε Προυνέλα ή Προυνέλεν. Φυτό που δεν γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες ή οι Ρωμαίοι. Το όνομά του έχει γερμανικές ρίζες».
Ο Γκέραντ έγραφε ότι «είναι το καλύτερο βότανο του κόσμου για τη θεραπεία των πληγών. Τα ελάφια το τρώνε και θεραπεύουν τις πληγές τους. Αρκεί αυτό και μόνο το βότανο χωρίς την συνεργασία άλλων βοτάνων. Κάνουμε αλοιφή το βότανο και το τοποθετούμε πάνω στο τραύμα. Το αφέψημα του βοτάνου γίνεται με κρασί και νερό.»
Ο Κούλπεπερ εξηγώντας την ονομασία του φυτού self-heal (αυτοεπουλωτικό) αναφέρει ότι «είναι ιδιαίτερο βότανο για ανοιχτές ή χρόνιες πληγές. Το λαμβάνουμε εσωτερικά για την επούλωση των πληγών από μέσα προς τα έξω και το τοποθετούμε επιφανειακά ως αλοιφή ή έμπλαστρα για εξωτερική επούλωση.
Ο χυμός του φυτού σε συνδυασμό με έλαιο από τριαντάφυλλα είναι πολύ δραστικός στην αντιμετώπιση ισχυρών πονοκεφάλων. Ο ίδιος συνδυασμός με μέλι είναι αποτελεσματικός στην επούλωση ελκών σε λαιμό και στόμα».
Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση πόνων του λαιμού, τον πυρετό και την επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων. Στην Αμερική οι ιθαγενείς γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και το χρησιμοποιούσαν κύρια ως επουλωτικό. Το αποκαλούσαν “Καρδιά της Γης” ή “Μπλε μπούκλες”.
Η κινέζικη ιατρική χρησιμοποίησε τις ταξιανθίες, γνωστές ως Xia Ku cao που σημαίνει “ξηρό βότανο του καλοκαιριού”. Τις θεωρούσαν ειδικό βότανο για το συκώτι και για την χοληδόχο κύστη. Το χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα για «να καθαρίσουν τη φωτιά του συκωτιού» που συνδέεται με ευερεθιστότητα και θυμό, υπερδιέγερση, υψηλή πίεση του αίματος, πονοκέφαλους, υπερενεργητικότητα στα παιδιά ή προβλήματα των ματιών.