Discover Greece

Παλαιός Παντελεήμονας Το γραφικό ελληνικό χωριό στον Όλυμπο

Το παραδοσιακό ορεινό χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα είναι ένας τέλειος προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν μια διαμονή στα βουνά ο Όλυμπος είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για περπάτημα και πεζοπορία στην Ελλάδα η θάλασσα απέχει μόνο πέντε χιλιόμετρα.

Ο παλιός Παντελεήμονας είναι προσβάσιμος μέσω ενός μικρού, ασφαλτοστρωμένου δρόμου πέντε χιλιομέτρων. Αυτό το υπέροχο δρόμος εχει αμέτρητες οξιές και καστανιές  και προσφέρει μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, το Κάστρο του Πλαταμώνα και τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου.

Ο δρόμος ξεκινάει απέναντι από το Κάστρο του Πλαταμώνα, που βρίσκεται στην παλιά εθνική οδό Αθήνας στην Θεσσαλονίκης.

Στα τέλη του δέκατου τέταρτου αιώνα, τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν στον Παλαιό Παντελεήμονα από τεχνίτες της περιοχής της Ηπείρου. Η αρχιτεκτονική είναι επομένως μια συγχώνευση της αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας με τα Ηπειρωτικά στοιχεία. Οι ίδιοι τεχνίτες έχτισαν επίσης πολλά παραδοσιακά σπίτια στο Πήλιο.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι προστατευόμενο ελληνικό μνημείο . Τα πέτρινα σπίτια με ξύλινα δοκάρια και μικρά ξύλινα μπαλκόνια, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, η πλατεία με τα αρχαία πλατάνια και η εντυπωσιακή εκκλησία, Οι γλάστρες με τα πολύχρωμα φυτά και η όμορφη φύση κάνουν τον Παλαιό Παντελεήμονα ενα παραμυθένιο χωριό. 

Ο παλαιός Παντελεήμονας κατοικήθηκε γύρω στο 1700

Οταν κάτοικοι του παραθαλάσσιου χωριού Πλαταμώνας αναγκάστηκαν από επιδημία χολέρας να εγκαταλείψουν το χωριό τους και πήγαν να ζήσουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο στον Όλυμπο. Η εκκλησία χτίστηκε και αφιερώθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα που έπρεπε να τα προστατεύσει από τη φοβερή ασθένεια που ήταν διαδεδομένη στην παράκτια περιοχή. Το χωριό πήρε το όνομά του αργότερα από αυτόν τον άγιο.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με της αγροτικές εργασίες και το χωριό άκμασε.

 Ωστόσο, στη δεκαετία του 1950, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν στης Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και το χωριό ερήμωσε. Οι υπόλοιποι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο κάτω χωριό Νέος Παντελεήμονας. Το 1980 άρχισε η ανακαίνιση του Παλαιού Παντελεήμονα. Τα πρώτα χρόνια το χωριό ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το 2000 συνδέθηκε.

Σήμερα, ιστορικά και γραφικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε πανδοχεία , ταβέρνες, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και καφετέριες. Στις πλαγιές γύρω από το χωριό χτίστηκαν μικρά πολυτελή ξενοδοχεία και πανδοχεία που ταιριάζουν στην ατμόσφαιρα και την αρχιτεκτονική. Ο παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της βόρειας Ελλάδας.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένας μοναδικός προορισμός για όλες τις εποχές.

Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε το ελληνικό φαγητό  στη σκιά των πλάτανων. Μπορείτε να συνδυάσετε τη διαμονή σας με πεζοπορίες στα δάση και τα βουνά γύρω από το χωριό. 

Το χειμώνα το χωριό καλύπτεται συχνά με ένα όμορφο στρώμα χιονιού. Στα πανδοχεία , τις ταβέρνες και τα καφενεία, όπου σιγοκαίνε τα τζάκια, σερβίρονται ζεστά ροφήματα και ζεστό ελληνικό φαγητό.

Η άνοιξη στην Ελλάδα έχει τη δική της γοητεία. Ενώ οι θερμοκρασίες αρχίζουν να αυξάνονται, μπορεί ακόμα να είναι αρκετά ψυχρή σε υψόμετρο 700 μέτρων, ειδικά το βράδυ.

Το χιόνι στον Όλυμπο αρχίζει να λιώνει, ποτάμια καταρράκτες και ρέματα αρχίζουν να φουσκώνουν , τα οποία σχεδόν είχαν ξεραθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και είχαν παγώσει το χειμώνα. Το καταπράσινο τοπίο και τα ανθισμένα λουλούδια προκαλούν ένα ειδυλλιακό τοπίο Την άνοιξη θα δείτε τη φύση να ξυπνάει γύρω από τον Παλαιό Παντελεήμονα. Είναι μια από τις καλύτερες εποχές για πεζοπορίες στα γύρω βουνά, δάση και ορεινά χωριά για να δοκιμάσετε την ομορφιά του Ολύμπου.


Back to top button