NEWS

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Λουτρά των Μεθάνων

Η εκμετάλλευση των πηγών άρχισε για πρώτη φορά το 1870 (κατ’ άλλους το 1867) και αφορούσε δύο λάκκους μέσα στους οποίους έκαναν λουτροθεραπεία οι ασθενείς (Αθανασίου 1998).

Πολύ αργότερα κατασκευάστηκαν δύο δεξαμενές και έξι διαμερίσματα για ατομική χρήση και μόλις το 1906 άρχισε η σταδιακή οργάνωση των πηγών.

Στη σύγχρονη εποχή τα θερμά νερά εκχύονται από βραχώδεις σχισμές του εδάφους, σε 25 σημεία,

η θερμοκρασία τους είναι φυσική και κυμαίνεται (ανάλογα με την εποχή) από 28,5 μέχρι και 34,4 βαθμούς Κελσίου. Οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των θερμών πηγών είναι αποτελεσματικές σε αρθριτικές παθήσεις, όπως η δισκοπάθεια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η παραμορφωτική αρθρίτιδα και η σπονδυλοαρθρίτιδα, σε δερματολογικά προβλήματα κ.ά. (Αθανασίου 1998).

Οι πηγές που λειτουργούν σήμερα είναι δύο ειδών: Οι χλωριονατριούχες και οι θειούχες (θερμές και φυσικές):

Οι χλωριονατριούχες πηγές είναι δύο και βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις θειούχες, κοντά στην παραλία, σε μια σπηλαιώδη κοιλότητα μήκους 4 μ. και πλάτους 3 μ.

Οι θερμές χλωριονατριούχες πηγές ενδείκνυνται για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, για στειρότητα καθώς και για ρευματικές παθήσεις.

Οι φυσικές θειούχες πηγές είναι αποτελεσματικές για διάφορες μορφές δερματικών και αρθριτικών παθήσεων.

Το 1949 λειτούργησε στην πόλη ιατρείο και θεραπευτήριο

Για την παρακολούθηση των υδάτων των πηγών, και το 1966 τα Μέθανα ήταν η δεύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας σε λούσεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Κατά την τετραετία 1961-1965 είχαν επισκεφθεί τις λουτρικές εγκαταστάσεις της περιοχής 61.219 λουόμενοι και είχαν πραγματοποιήσει 920.294 λούσεις. Κατά την τετραετία 1994-1998 τα λουτρά είχαν 12.243 επισκέπτες και 184.058 λούσεις ετησίως.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των λουτρικών εγκαταστάσεων της περιοχής είναι το κεντρικό παραδοσιακό κτίριο των Ιαματικών Λουτρών των Μεθάνων, τα σχέδια του οποίου έχει εκπονήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ. Έτος κατασκευής του κτιρίου θεωρείται το 1917.

Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου.

Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα.

Υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι στη χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700, στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα.

Τα Μέθανα είναι πλούσια σε προϊστορικά και αρχαία ευρήματα.

Στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 1,5 χλμ από τη Λουτρόπολη Μεθάνων, το 1990, στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας,

Ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Σ’ ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα), από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδώνα.

Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά. 

Το Σπήλαιο των Περιστεριών βρίσκεται στο δυτικό παραλιακό δρόμο 2.5 χλμ πριν από το Βαθύ.

Ανακαλύφθηκε το 1973 κατά τη διάνοιξη του δυτικού παραλιακού δρόμου, είναι ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, έχει μήκος 250 μέτρων και αποτελείται από τρεις θαλάμους.

Στον πρώτο θάλαμο υπάρχει μικρή λίμνη που για να την περάσεις ίσως χρειάζεται φουσκωτό. Ο δεύτερος είναι γεμάτος βράχους και στον τρίτο υπάρχει και πάλι νερό.

Στους δύο τελευταίους θαλάμους υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες σε όμορφους σχηματισμούς. Λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο «Θρονί».

Tο κάστρο του Φαβιέρου βρίσκεται στο Στενό των Μεθάνων,

Σε υψόμετρο περίπου 80μ πάνω στο λόφο και το οποίο αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής προς το κάστρο είναι πεζοπορικά, μέσα από ένα μονοπάτι με σήμανση.Κατά μήκος της διαδρομής συναντά κανείς υπολείμματα οχυρώσεων.

Πρόκειται για κάστρο της μεσαιωνικής εποχής με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του. Χτίστηκε το 1826

[mks_button size=”large” title=”Διαβάστε περισσότερα εδώ” style=”squared” url=”https://www.archaiologia.gr/blog/2016/02/22/%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%81%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD/” target=”_self” bg_color=”#000000″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Σχετικά Άρθρα

Back to top button