NEWS

Από μάνατζερ πολυεθνικών στη Γερμανία, οινοποιός στο Αγγελοχώρι Νάουσας

Ύστερα από σχεδόν 30ετή καριέρα ως μάνατζερ πολυεθνικών εταιρειών στη Γερμανία, επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα για να δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο. Ο Τάσος Καραγκιοζίδης, σπούδασε πληροφορική και οικονομία σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, εργάστηκε ως μάνατζερ σε διάφορες πολυεθνικές και συμβουλευτικές εταιρείες.

Ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη για να εξυγιάνει προβληματικές επιχειρήσεις. Παράλληλα με τη δουλειά του άρχισε να παρακολουθεί σεμινάρια γευσιγνωσίας – οινογνωσίας γιατί όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος είναι λάτρης του κρασιού. Σε κάθε χώρα που πήγαινε, εκτός των άλλων, επισκεπτόταν και παραδοσιακά ή σύγχρονα οινοποιεία.

Πριν από ένα χρόνο αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και να δημιουργήσει δικό του οινοποιείο. Τον παρακολουθώ με πόσο ενθουσιασμό μας ξεναγεί στο οινοποιείο του. Μας μιλάει για γευσιγνωσία, για τα μονοποικιλιακά κρασιά, για αποστάγματα, την πολυπλοκότητα του συνδυασμού κρασιού και φαγητού. Μας δείχνει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που έκανε στο Αγγελοχώρι Νάουσας και μας ενημερώνει για τα σπάνια κρασιά που έχει φέρει από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πώς βρεθήκατε στη Γερμανία;

Γεννήθηκα εδώ, στο Αγγελοχώρι Νάουσας. Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια, αν και ο πατέρας μου ήτανε συγχρόνως ένας εξαιρετικός μαραγκός και οργανοποιός. Το 1972 χειμώνα, ήρθε ο πατέρας μου από Γερμανία, όπου διέμενε από το 1969, και μας πήρε μαζί με την μητέρα και την αδερφή μου στη Γερμανία. Στο Ludwigshafen… Βιομηχανική, κυρίως, πόλη που ανήκει στο κρατίδιο του Παλατινάτου όπου βρίσκονται τρεις από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες με παγκόσμιας φήμης οινοποιεία. Εκεί εργαζόμουν ως μαθητής και φοιτητής, στις διακοπές μου στα αμπέλια και στα οινοποιεία και έκανα τις πρώτες επαφές με το αντικείμενο μου.

Στο Ludwigshafen σπούδασα σε ελληνικό δημοτικό σχολείο με τα γερμανικά ως «ξένη» γλώσσα. Στο γυμνάσιο είχα την τύχη να έχω δίγλωσση εκπαίδευση. Ελληνικά και γερμανικά. Αποφοίτησα από το ελληνικό λύκειο του Mannheim, με σχετικά καλό βαθμό.

Έτσι μπόρεσα να περάσω και στην Ελλάδα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και σε διαφορά πανεπιστήμια στη Γερμανία. Τελικά αποφάσισα να σπουδάσω Γερμανία. Τελείωσα πληροφορική το 1987, στη Φρανκφούρτη.

Και πού εργαστήκατε στη Γερμανία;

Εργάστηκα αρκετά χρόνια στην πληροφορική σε διάφορες επιχειρήσεις, σε τράπεζες της Ελβετίας και της Γερμανίας, σε βιομηχανίες κ.ά. Παράλληλα σπούδασα οικονομία στο Mannheim (1993) και έκανα μεταπτυχιακό MBA διοίκηση και οικονομία στο πανεπιστήμιο του Bangor στην Ουαλία. Στη συνέχεια εργάστηκα ως στέλεχος επιχειρήσεων με διάφορες στάδια και μεγέθη ευθυνών, από το 1994-2020. Η ειδικότητά μου ήτανε συγχωνεύσεις και εξυγιάνσεις επιχειρήσεων.

Παράλληλα ασχοληθήκατε και με τους ελληνικούς συλλόγους στη Γερμανία;

Ναι. Διετέλεσα για πάνω από 40 χρόνια μέλος ποντιακού σωματίου και για 15 χρόνια πρόεδρος ενός από τους παλαιότερους ποντιακούς συλλόγους στη Γερμανία. Είχα την τιμή να είμαι και μέλος του δ.σ. της ομοσπονδίας συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ).

Διοργάνωσα με τις ομάδες που είχα γύρω μου επτά φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη.

Το μπουζούκι πώς προέκυψε στη ζωή σας;

Μικρός έπαιζα ακορντεόν και λίγο ποντιακή λύρα. Όταν ήμουν φοιτητής, για να μην «ξεφύγω» ο πατέρας μου αγόρασε ένα μπουζούκι και το έφερε να ασχοληθώ. Λίγο ο ζήλος, λίγο η αγάπη στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι και κάποια πρότυπα που είχα εκεί στη Γερμανία με ωθήσανε να ασχοληθώ περισσότερο.

Έπαιζα για αρκετά χρόνια με τον πολυτάλαντο μικρότερο αδερφό Κώστα Καραγκιοζίδη και με διάφορους φίλους και μουσικούς σε εκδηλώσεις και μαγαζιά στη Γερμανία κυρίως. Είμαι αυτοδίδακτος και παίζω ακόμα σε κάθε ευκαιρία.

Γιατί αποφασίσατε να εγκαταλείψετε τη Γερμανία και να έρθετε στην Ελλάδα;

Είχα κάπως κουραστεί θα έλεγα από τα πολλά ταξίδια και μου έλειπε όσο μεγάλωνα αφάνταστα ο τόπος μου. Και βέβαια το πάθος και η αγάπη για το καλό κρασί.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε οινοποιείο;

Όπως ανάφερα πριν, με το κρασί και τα αμπέλια ασχολήθηκα αρκετά στη Γερμανία. Στα επαγγελματικά μου ταξίδια ιδίως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία με ενθουσίαζε όλο και περισσότερο το κομμάτι αυτό.

Βλέποντας τις καλές εξελίξεις του ελληνικού κρασιού, το οποίο το προώθησα πολύ στην Γερμανία, σκέφτηκα ότι εφόσον υπάρχουν τα αμπέλια στο χωριό και στη φυτεία, να κάνω την κίνηση αυτή και να παράγω δικό μου κρασί με δικές μου ετικέτες.

Οι γνώσεις μου ως γευσιγνώστης σε διαφορά περιοδικά και διαγωνισμούς στη Γερμανία με βοήθησαν πολύ ώστε να έχω άποψη και να γνωρίζω πως θα έπρεπε να είναι ένα σωστό αποτέλεσμα.

Τι κριτικές είχατε μέχρι τώρα για τα κρασιά που έχετε παράγει;

Μέχρι τώρα ακούμε πολύ καλές κριτικές. Κάποια σημεία βελτίωσης που μας μεταφέρανε ειδικοί του χώρου τα λάβαμε υπόψιν και με τον τρύγο του 2022 θα τα βελτιώσουμε.

Τι έχετε καταφέρει να κάνετε μέχρι τώρα στο οινοποιείο σας;

Καταρχήν στήσαμε ένα πολύ σύγχρονο οινοποιείο με υψηλού επιπέδου προδιαγραφές, μέσα σε ένα αμπελώνα δέκα στρεμμάτων. Για πρώτη χρονιά καταφέραμε και εμφιαλώσαμε 30.000 φιάλες κρασί. Απεικονίσαμε με τον καλύτερο τρόπο τη διαδικασία της οινοποίησης κτιριακά και λειτουργικά.

Κάναμε ένα επισκέψιμο οινοποιείο με τρεις χώρους εστίασης, γευσιγνωσίας και συνεδρίασης. Οργανώνουμε εκδηλώσεις με διαφορά θέματα. Κάνουμε και μουσικές βραδιές, όπου παίζω και εγώ με εκλεκτούς συναδέλφους που γνώρισα εδώ, με γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις κ.τ.λ. Έτσι οι χώροι μας διατίθενται και για γάμους, οικογενειακές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις κ.ά. Έχουμε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο κάποια εκδήλωση.

Στο εγγύς μέλλον θέλουμε να προσελκύσουμε και οινοτουριστικές ομάδες. Μας ενδιαφέρει να δημιουργηθεί ένας ιστός ώστε να προωθηθούν τα προϊόντα και αξιοθέατα του τόπου μας. Τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά, τα αξιοθέατα από την αρχαιότητα.

Ποιο είναι το όνειρό σας; Τι θέλετε να κάνετε τελικά εδώ στο Αγγελοχώρι Νάουσας;

Θέλω μαζί με την σύντροφο την Ελένη Χαραλαμπάκη, να εδραιωθούμε ως οινοποιείο. Να γίνουμε εξίσου γνωστοί με πάντα καλά προϊόντα και το κτήμα «Κ», όπως το ονομάσαμε, να είναι ένας ευχάριστος προορισμός για κάθε επισκέπτη. Να γίνουμε και εμείς σημείο αναφοράς και να συμβάλουμε με τα κρασιά και αποστάγματα μας στην ανάπτυξη του οινικού πολιτισμού και της ομορφιάς του τόπου μας.

Του Νίκου Ασλανίδη

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 10.07.2022

Σχετικά Άρθρα

Back to top button