ΥΓΕΙΑ

Ένας δάσκαλος του Ζεν αποκαλύπτει τα σημάδια των τοξικών ανθρώπων και τους καλύτερους τρόπους για να τους αντιμετωπίσετε

Όλοι έχουμε κάποιο τοξικό άτομο στη ζωή μας. Είναι πολύ δύσκολο να τους αγνοήσουμε επειδή κάπως προσκολλούνται πάνω μας. Στους τοξικούς ανθρώπους αρέσει να εκμεταλλεύονται, να ελέγχουν και να κυριαρχούν και δεν νοιάζονται για κανέναν άλλον.

Ένας δάσκαλος του Ζεν, έχει κάποιες καλές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους άτομα, αλλά πρώτα ας καθορίσουμε αυτές τις 9 μεθόδους:

1) Μιλούν περισσότερο από ότι ακούνε

Αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Δεν νοιάζονται αληθινά για το πώς τα πάτε. Αν σας ρωτήσουν πως είστε, το κάνουν επειδή θέλουν να τους ρωτήσετε κι εσείς το ίδιο, έτσι ώστε να συνεχίσουν να μιλούν για τον εαυτό τους.

2) Δεν κάνουν ποτέ λάθος

Αυτοί οι άνθρωποι γρήγορα κρίνουν τους άλλους, αλλά δεν βλέπουν ποτέ τα λάθη στον εαυτό τους. Δεν μπορούν να παραδεχθούν πως έκαναν λάθος και δεν απολογούνται ποτέ. Δεν θα αποδεχθούν καν την χρήσιμη κριτική κι έτσι είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστείτε μαζί τους.

3) Το δράμα τους ακολουθεί παντού

Ίσως πουν πως δε θέλουν το δράμα, αλλά κάπως τους ακολουθεί παντού. Μπλέκονται σε καβγάδες (αν και δε θα παραδεχθούν πως έκαναν λάθος).

4) Εξαναγκάζουν τις σχέσεις

Δε θέλουν να είναι μόνοι τους και γι αυτό πάντα βρίσκουν κάποιον να δεσμευτούν. Γι αυτούς δεν έχει σημασία η σύνδεση ή η αληθινή αγάπη. Απλώς θέλουν κάποιον με το μέρος τους που πάντα θα τους στηρίζει.

5) Η εμπειρία τους είναι το πρότυπο με το οποίο θα πρέπει να γίνονται όλα

Δεν μπορούν να αποδεχθούν πως ο καθένας έχει τη δική του ζωή και διαφορετική οπτική γωνία. Για παράδειγμα, αν δεν τους αρέσουν η ταινίες τρόμου, δε θα αποδεχθούν πως σε εσάς αρέσουν. Θα σας κοροϊδέψουν ή θα πουν πως τέτοιες ταινίες είναι χάσιμο χρόνου. Με κάποιο τρόπο θα σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα που σας αρέσουν τέτοιες ταινίες.

6) Λένε συχνά ψέματα

Είναι μέρος της φύσης τους. Τείνουν να στρέφουν την αλήθεια προς όφελός τους, έτσι ώστε πάντα να φαίνονται καλοί και τίποτα να μην είναι δικό τους λάθος. Λένε ψέματα επίσης και για μικρά πράγματα, για το που ήταν ή για το τι έκαναν, έτσι ώστε να μην δεχθούν κριτική για οτιδήποτε πουν.

7) Τους λείπει η διακριτικότητα και η ευγένεια

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν συμπονούν τους άλλους. Δεν έχουν ενσυναίσθηση και δεν θέλουν να τους βοηθήσουν. Για το μόνο που νοιάζονται είναι ο εαυτός τους και η ζωή τους.

8) Εμφανίζουν ελεγκτική συμπεριφορά

Θέλουν να έχουν την αίσθηση πως έχουν τον έλεγχο κι έτσι αν κάτι γίνει χωρίς να το έχουν σχεδιάσει, φρικάρουν. Δεν τους αρέσει να τους λένε τι να κάνουν, θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στους άλλους κι έτσι είναι δύσκολο να συνεργαστείτε μαζί τους.

9) Λατρεύουν να μιλούν για τους άλλους ανθρώπους

Τους αρέσει πολύ να κουτσομπολεύουν. Θέλουν να ξέρουν οτιδήποτε γίνεται στους άλλους. Προσπαθούν να μάθουν όλες τις στοιχειώδης λεπτομέρειες και αν δεν είναι αρκετές, τείνουν να δημιουργούν δικές τους για να ακουστεί πιο ενδιαφέρον. Τους αρέσει να ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση τους μειώνοντας τους άλλους.

Έτσι ίσως αναγνωρίσετε κάποια άτομα από τη ζωή σας που συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Η πιο εύκολη πρόταση θα ήταν να απομακρυνθείτε από αυτούς. Αλλά δεν είναι πάντα δυνατόν. Έτσι ο δάσκαλος του Ζεν έχει κάποιες συστάσεις για το τι θα πρέπει να κάνετε.

Λέει πως πρέπει να ανακαλύψετε την εσωτερική σας γαλήνη και ισορροπία έτσι ώστε οι άλλοι να μην σας επηρεάζουν τόσο πολύ. Αυτοί που είναι δυνατοί μέσα τους, δεν μπορούν να σπάσουν εξωτερικά. Αυτό σημαίνει πως αν έχετε αυτοπεποίθηση και ξέρετε την αξία σας, θα καταλάβετε πως αν ένα τοξικό άτομο είναι αγενής απέναντι σας, δεν έχει σχέση με εσάς αλλά με τον ίδιο. Έχει ανασφάλειες και την ανάγκη να ελέγξει τους άλλους. Και στην πραγματικότητα αρχίζετε να λυπάστε το τοξικό άτομο.

Είναι σημαντικό να μην αφήσετε αυτό το άτομο να έρθει κοντά σας. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας πως θέλει να σας κάνει να νιώσετε ασήμαντοι και μικρότεροι οπότε μην του δώσετε την ευχαρίστηση και το κάνετε. Να μείνετε δυνατοί και να αντιμετωπίσετε αυτές τις πράξεις. Οι τοξικοί άνθρωποι συνήθως έχουν πολλά προβλήματα μέσα τους και όταν κάποιος βρει το κουράγιο να τους μιλήσει ανοιχτά θα κατανοήσουν πως δεν είναι τόσο παντοδύναμοι.

Φυσικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική όπως και κάθε άνθρωπος, αλλά το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να επικεντρώνεστε στον εαυτό σας και να μην αφήνετε κανένα να σας ρίχνει. Όταν κάποιος προσπαθεί να το κάνει, να θυμάστε πως θέλει να το κάνει μόνο για να αποκτήσει ο ίδιος περισσότερη αυτοπεποίθηση. Είναι προβληματικοί άνθρωποι, που δε θα έπρεπε να τους εμπιστεύεστε οπότε να τους προσέχετε.

awakengr.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button